Ben van Til hoopt eerste Nederlandse ITO te worden

Geplaatst op 03-10-2016  -  Categorie: Nieuws  -  Bron: http://boksen.nl/


Ben van Til hoopt eerste Nederlandse ITO te worden 

3 oktober 2016/in Nieuws /door Hans de Bruijn
*    Na een traject van bijna twee jaar is het op 26 oktober eindelijk zover en zal Ben van Til als Zuid Hollands DTC-lid starten met het volgen van een ITO cursus. Deze cursus wordt gehouden in de World Boxing Academie van de AIBA in de stad Talgar in Kazachstan. Ook door dit initiatief komt de Nederlandse aspiratie tot uitdrukking om aansluiting te zoeken bij de internationale ontwikkelingen. Voorzitter Boris van der Vorst van de Nederlandse boksbond benadrukt dat nog maar eens. ,,Ik zou bijzonder verheugd zijn als Nederland de beschikking krijgt over een ITO. Dat past helemaal bij onze internationale profilering.’’

*    Wat is een ITO? Het is de afkorting van International Technical Official. Dit zijn de personen die bij een wedstrijdavond, toernooi of een kampioenschap werken in “the Field of Play”. Dat is de ruimte rond de ring waar de officials hun controlerende werk doen.  De ITO is de rechterhand van de Supervisor.

*    De ITO’s hebben diverse taken. Zij verzorgen van de wegingen, matching van de wedstrijden, controles op administratie (startboekjes, keuringen etc.), de verzorging en controle van de materialen zoals handschoenen.

*    Voor mensen die aanwezig waren bij de Eindhoven Box cup kunnen zich wellicht de Moldavier Maxim Chertvicov nog wel herinneren. Hij was de persoon die verantwoordelijk voor alle wedstrijden was, en alles ook zeer nauwlettend in de gaten hield, o.a. dat de scheidsrechters en juryleden goed ingedeeld waren om partijdigheid te voorkomen. Verder bestaat de “draw Commission” uit aangewezen ITO’s. Dit is de commissie die de loting verzorgd bij een toernooi of kampioenschap.

*    Kortom mensen die zorgdragen dat alle zaken rond een bokswedstrijd of toernooi volgens de regels gaat en die regels ook worden nageleefd.

*    ITO’s kunnen ook lid zijn van comités van de AIBA die over alle regelgeving van het boksen gaan.

*    In het kader van de internationale aspiraties van de NBB mag Ben van Til aan de komende cursus deelnemen en kan hij de eerste Nederlandse ITO worden. De cursus bestaat uit drie dagen onderricht met een praktijk en theorie examen.